info@football-mind.com

Previous Next

Ο ρόλος της επιμόρφωσης στην προπονητική.

Ο ρόλος της επιμόρφωσης στην προπονητική.

Είναι απαραίτητη η συνεχής επιμόρφωση των προπονητών; Λαμβάνονται υπόψιν η εκπαίδευση και οι επιμορφώσεις για την επιλογή ενός προπονητή από τους Έλληνες παράγοντες ή παίζει ρόλο μόνο η εμπειρία και οι δημόσιες σχέσεις;

Αρχικά ας κατανοήσουμε την έννοια της προπονητικής. Πρόκειται για μια επιστήμη που διατυπώνει τις βασικές αρχές, αποκαλύπτει τις νομοτέλειες που διέπουν την προπονητική διαδικασία και αναπτύσσει τις μεθοδικές καθοδήγησής της. Χαρακτηρίζεται ως συνθετική επιστήμη καθώς συνδυάζει τα θεωρητικά και μεθοδολογικά δεδομένα από διάφορες επιστήμες και τις εμπειρικές γνώσεις από επιτυχημένες εφαρμογές περιεχομένων και μεθόδων προπόνησης. Η προπονητική ως επιστήμη έχει κάποιες βασικές αρχές, νομοτέλειες, μεθοδολογία, προγραμματισμό, καθοδήγηση και αξιολόγηση. Όλα αυτά χρειάζονται εκπαίδευση και πρακτική χρονών.

Υπάρχουν οι προπονητές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ. Πρόκειται για άτομα τα οποία στα πλαίσια των σπουδών τους έχουν επιμορφωθεί σε μαθήματα όπως η ανατομία, φυσιολογία, εργοφυσιολογία, αθλιατρική, κινησιολογία, προπονητική, διατροφή, αθλητική βιομηχανική, εργομετρία και φυσικά το άθλημα της ειδικότητας που θα επιλέξουν.

Υπάρχουν οι προπονητές των σχολών UEFA, οι εμπειρικοί. Πρόκειται για άτομα που αγάπησαν και υπηρετήσαν το άθλημα του ποδοσφαίρου και μετά το πέρας της όποιας καριέρας τους κάνουν στροφή στην προπονητική.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς την διαφορά στο επίπεδο των γνώσεων που σχετίζεται με την προπονητική. Και όχι, δεν μπορεί να εξισωθούν οι σπουδές 4 ετών με τα σεμινάρια 2 εβδομάδων. Και όχι, δεν λέω ότι ένας εμπειρικός δεν είναι ικανός να προπονήσει λόγω της ανεπάρκειας του στο περιβάλλον της φυσικής κατάστασης. Με την κατάλληλη επιμόρφωση και την καθοδήγηση μπορεί να φτάσει σε ένα πολύ θεμιτό επίπεδο για να είναι εντάξει απέναντι στους αθλητές που τον εμπιστεύονται. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με ρομπότ.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι από όποια σχολή και αν προέρχεσαι, εφόσον πήρες την απόφαση να γίνεις προπονητής, πρέπει να επιμορφώνεσαι. Η προπονητική «τρέχει» και εξελίσσεται διαρκώς.

Από την στιγμή που οι "καλές" θέσεις είναι για «λίγους» αυτόματα χάνεται και το κίνητρο για επιμόρφωση. Θα έπρεπε να είναι όμως έτσι; Ένας προπονητής ο οποίος είναι στην βαθμίδα του UEFA A, δεν θα έπρεπε να έχει περισσότερες ευκαιρίες και έναν καλύτερο μισθό από έναν κάτοχο UEFA C; Ένας απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με μεταπτυχιακό και διαφορες επιμορφώσεις, δεν θα έπρεπε να είναι στις πρώτες επιλογές των μεγάλων ελληνικών ομάδων αντί για έναν πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή;

Καλώς ή κακώς αυτή είναι η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ως πότε θα υπάρχει αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός στο επάγγελμα; Γιατί να μην ισχύει στον κλάδο μας το "εχθρός του καλού, το καλύτερο";

Και επειδή μιλάμε για επιστήμες ας πάρουμε για παράδειγμα το επάγγελμα του γιατρού. Κανένας δεν θα επέλεγε έναν με σεμινάριο 2 εβδομάδων. Όλοι ψάχνουν τα πολλά πτυχία, σεμινάρια, διατριβές.

Εάν θέλουμε να είμαστε εντάξει απέναντι στους εαυτούς μας, τους αθλητές μας και την επιστήμη που υπηρετούμε πρέπει συνεχώς να επιμορφωνόμαστε. Έτσι ανεβαίνει το επίπεδο, έτσι δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες, έτσι θα υπάρξουν νέα κίνητρα για υποδομές και εισαγωγή της τεχνολογίας στην προπόνηση.

Γιώργος Κοκόζογλου

Let's face it! Realism is an element that should not be missed in any training session.

Nowadays, training tends to be repetitive without giving the necessary emphasis to detail. And to some basic football habits, every coach should emphasize not only the quality of the energy but also the way it is achieved.

Find out more!

Connect with us

Image
Image
Image
Football Mind © 2024 | Web Design by ArtOfDreams
Contact with us at info@football-mind.com

Search